Saturday, October 10, 2015

Quidditch Takes Off in Slovakia

by Martin “Hofi Hofbauer


Editor’s Note: The author has been playing quidditch since 2013 at SlavCon and is now a keeper/seeker for the first Slovak quidditch team.


Believe it or not, the first quidditch match and tournament in Slovakia was held in 2012 at SlavCon, one of the biggest fantasy and sci-fi conventions in Slovakia. Because quidditch has been in the country for several years, one may assume Slovakia has some of Europe’s most developed teams. Sadly, the opposite is true. The fact is, although matches were held annually for three consecutive years, each year they were played under a set of rules that were not the same as the IQA’s.  But this year, big changes came to the SlavCon tournament. Slovakia was pleased to welcome six players from the Vienna Vanguards who taught us about the world of quidditch and helped us by refereeing at the tournament and explaining the IQA rules. So special thanks to Anna Koivu, Greta Ehlers, Lena Mandahus, Stephanie Rasch, Lukas Linser, and Max Liebetreu. We also got word that there is a plan to start the first Slovak team.

600992_10151599136490932_23787269_n.jpg
       Photo from one of the matches held in 2013 tournament. Photo credit: SlavCon


The first open training for the Slovak team was held two weeks after SlavCon, at one of the oldest public parks in Central Europe. About 20 people came, enough to play some matches. As knowledge about quidditch started to spread, people often stopped us and asked us what we were doing. Training built up, with two sessions occurring every week from early June onwards. Then we finally named our team!


So, after two months of effort, we hereby present ourand also the first Slovakteam: Pressburg Phantoms! We have already had the chance to play a friendly match with the Vienna Vanguards. Although we lost 100-40*, we gained really valuable experience.


qpvvvspp.JPG
 Vienna Vanguards vs. Pressburg Phantoms post-match photo.                                                   Photo credit: Jana Krajčovičová


All of this became possible due to the efforts of Phantoms’ founder and captain Marta “Mer Kučmová. Although none of our players have previously played quidditch under the IQA’s rules, we are really enthusiastic about training and getting ready to beat all the other teams at all the tournaments we can attend. Pressburg Phantoms, with all of its 22 players, was also officially recognised as a team by the Slovak Quidditch Association (SQA), which was founded on June 22, 2015. Thanks for your support, and we hope to play all of you in the near future.


Links:
Pressburg Phantoms official fanpage: https://www.facebook.com/PressPhan


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Verte či neverte, prvý zápas a zároveň aj turnaj v metlobale na území Slovenska bol odohraný v roku 2012 na festivale SlavCon. Z tohoto by sa dalo usúdiť, že Slovensko patrí k jedným z metlobalových veľmocí v Európe. Nanešťastie je však opak pravdou. Dôvodom je, že aj napriek tomu, že metlobalový turnaj na SlavCone sa hral každoročne 3 roky, nikdy sa tento turnaj nehral podľa pravidiel vydaných International Quidditch Association (Medzinárodná metlobalová asociácia,poznámka prekladateľa, ďalej iba IQA). Tento rok však na turnaj na SlavCone doľahli veľké zmeny. Privítali sme tam totiž návštevu z rakúskeho tímu Vienna Vanguards (menovite to boli Anna, Greta, Lena, Stephanie, Lukas a Max), ktorí nás zasvätili do tajov sveta metlobalu. Taktiež nám pomohli rozhodovaním na turnaji a hlavne nám vysvetlili základy oficiálnych pravidiel vydaných IQA. Dostalo sa nám tiež do uší, že sa plánuje založiť prvý slovenský metlobalový tím.


Prvý otvorený tréning sa konal dva týždne po SlavCone v jednom z najstarších parkov v strednej Európe a to v Sade Janka Kráľa. Na tento tréning prišlo približne 20 hráčov a my sme mali teda možnosť zahrať si zopár zápasov. Povedomie o metlobale ako o reálnom športe sa začalo šíriť, ľudia sa nás pravidelne počas tréningov pýtali, čo to tam vlastne robíme. Tréningy išli jeden po druhom v celkom dosť rýchlom slede (od začiatku júna sme mali dva každý týždeň) a nakoniec, po dvoch mesiacoch úmorného trápenia sa nám podarilo vymyslieť meno pre náš tím. S hrdosťou vám teda predstavujeme prvý bratislavský (a taktiež aj slovenský) metlobalový tím: Pressburg Phantoms! Podarilo sa nám už hrať aj náš prvý oficálny priateľský zápas proti Vienna Vanguards, ktorý sme síce prehrali 100-40*, avšak získali sme veľmi cenné skúsenosti.

Všetky zmienené udalosti by sa však nestali bez veľkej snahy zakladateľky a momentálne jedinej kapitánky Phantoms, ktorou je Marta “Mer“ Kučmová. Aj keď žiaden z našich hráčov nemá skúsenosti s metlobalom na profesionálnej úrovni, veľmi sa tešíme na tréningy a príprava na porazenie všetkých tímov s ktorými sa stretneme na všetkých turnajoch, na ktorých sa budeme môcť zúčastniť, je samozrejmá. Pressburg Phantoms bol taktiež uznaný ako oficiálny tím Slovak Quidditch Association (Slovenskou metlobalovou asociáciou, poznámka prekladateľa), ktorá bola založená 22. júna. Ďakujeme vám teda za vašu podporu a dúfame, že si s vami budeme môcť čoskoro zahrať.

No comments:

Post a Comment